Arkiv

Min X10 Mini Pro (U20i)

*** Sier seg kanskje selv at dette innlegget er en smule utdater***
Edit: Nå har jeg hatt telefonen i noen måneder allerede og kommet til en litt annen konklusjon enn det jeg hadde etter noen uker.
Batteriet er så elendig at jeg lurte på om det var en produksjonsfeil. Den varer to til tre timer med prat, og hvis jeg hat koblet laderen i en usb plugg på pc så vil telefonen tappe batteriet fortere enn den klarer å lade seg opp. (!!!)
Med litt sporadisk prating i løpet av dagen så må telefonen lades tre til fire ganger i døgnet (!!!)
Det er selvfølgelig ting i selve operativsystemet som kunne vært forbedret også, men ettersom det har kommet flere oppdateringer så regner jeg med at mange av de er fikset, selv om akkurat denne telefonen ikke har fått oppgraderingen ennå.
Jeg oppdaget også at den bryter samtaler hvis du har handsfree og en annen samtale kommer inn. Grusomt irriterende, men dette er kanskje et OS problem, og ikke telefonen.
Ny konklusjon er:  Hvis du (som jeg) hadde kriteriene, Liten android telefon med fysisk qwety tastatur, så er dette en grei telefon, men du må ha den nærmest konstant i laderen hvis du skal bruke den.
Trenger du ikke tastatur så gå for en av de litt større HTC telefonene. Trenger du ikke Android så gå for iPhone.
Harald
Vurderer du ny telefon? Alle har forskjellige behov og ønsker, men her er mine erfaringer med en jeg har blitt veldig glad i. Dette er ikke en test, for det finnes det mange av, men litt mine synspunkter på en ganske god liten sak.


Litt sånn sær på enkelte ting, deriblandt mobiltelefoner. Min drømmetelefon finnes ikke ennå, men vi starter å komme farlig nær. Ettersom jeg er Google-fanboy måtte min neste mobil bli en med Android. Googles Nexus One, HTC Desire og SE X10 ble vurdert, men ettersom jeg vil ha en LITEN mobil som kan alt, falt valget på en X10 Mini pro.


Android
Den desidert største fordelen med dette OSet er at du rett og slett bytter ut de programmene du ikke liker, med andre. Hvis du ikke liker SMS programmet som følger med telefonen, da finner du bare et som du liker bedre og installerer dette istedet.


Android, som er basert på Linux, ble utviklet av Android inc. Selskapet ble først kjøpt opp av Google men blir nå utviklet av Open Hanset Alliance. Dette er et samarbeidsprosjekt med over 65 forskjellige parter, blant annet Google, HTC, Dell, Sony Ericsson, Samsung og LG.


Batteritid
Det tok ikke mange timer med trykking på telefonen før jeg fikk min første nedtur. Jeg gikk tom for strøm etter rundt fem timer. Når man er vant til telefoner som har flere dager med standby tid, var dette en overraskelse for å si det pent. Det gikk en liten stund før jeg egentlig innså at dette ikke er en mobiltelefon
og dermed må behandles deretter. For mens en mobiltelefon var en ting du kunne ringe og sende tekstmeldinger med, er dette en smarttelefon eller en kommunikasjonsenhet og et underholdningssenter med en kraftig prosessor
som er glad i strøm. Nå er det ingen 1GHz Snapdragon i denne slik de tøffeste gutta i gata har, men en godt dugelig 600MHz prosessor også fra Qualcomm som fungerer ganske så greit.

Fastlåst

Den andre negative opplevelsen jeg fikk var med programvaren som var installert. SE har av en eller annen idiotisk grunn lagt til masse forskjellige program deriblant noen spill i grunnoppsettet av telefonen noe som gjør at de ikke kan avinstalleres på normal måte. I og med at det er produsentene av telefonene som velger å begrense tilgangen på funksjoner, så har dette ikke noe med Android å gjøre. Men det jobbes iherdig med å finne løsninger til dette for de fleste smarttelefoner. Foreløpig ikke tilgjengelig for denne modellen, men jeg vet det kommer.


Oppskrytt
Timescape, som er programmet SE nærmest baserer all reklamen for denne telefonen på, er meget oppskrytt for å si det pent. Tanken at du skal blande alle facebook, Twitter, sms og anrop, tapte som besvarte på rekke og rad er forferdelig upraktisk. Det finnes så mange programmer som gjør disse tingene hver for seg og på mye bedre måter.


Men, så var det dette med at Android har den fine fordelen med at du selv bestemmer hvordan den skal se ut og hvilke programmer som skal gjøre hva. Vil du ikke bruke Timescape, så lar du være.


Flere valg
Utseende som SE har valgt er helt greit. Det har store fine ikoner på skjermen og den er fullt brukbar sånn rett ut av boksen. Alle ikonene kan byttes og flyttes rundt på skjermen. Men likte jeg det egentlig? Nei, gjorde vel ikke det. På min telefon ligger Android versjon 1.6, med navnet Donut. Det er mulig å legge inn den orginale grafiske grensesnittet til Donut på telefonen. Den lille appen AdvancedLauncher forandre hele telefonen med et par tastetrykk. Her har du mye større muligheter for å forandre på ikoner og ha forskjellige startskjermer. Dessuten kan du forandre størrelsen på det du har på skjermen slik at du kan få plass til tre ganger så mye informasjon, men alikevel godt leselig på den lille skjermen.


Lurer egentlig på hvorfor SE skulle bruke så mye arbeid på å utvikle noe som egentlig er helt greit, men som de egentlig ikke hadde behøvd å forandre på.Jeg har alltid vært glad i å teste ut forskjellige programvare på pc og syntes det fortsatt bare er morro å kunne gjøre det samme på mobilen. Det er mange gode og mange dårlige programvare til Android. Programvare eller applikasjoner, som igjen bare forkortes til apps, er det mange av på Android Marked. Androids egne programvarebutikk. Noe koster penger mens det meste er gratis. Her er litt av mine favoritter.

Holde kontakten

Ettersom Android er et Google produkt er det lettere å få Gmail til å fungere bra enn Hotmail. Noe som er helt greit for meg. Epost, kalenderen og kontaktene blir kontinuelig synkronisert med Google. Alle forandringer du gjør via en pc blir forandre på mobilen og omvendt.


Jeg fant en app som heter Smooth Calendar som ga meg en litt bedre måte å se kalenderen på. Jeg er fortsatt ikke kjempefornøyd med kalenderfunksjonen, så jeg må fortsette å lete etter en jeg liker.


Hvis du er en facebook bruker så følger det med en god FB klient. Denne gir deg et lite varsel når du får en melding, og hvis du har vært flink til å sette opp privacy settings på FB, så får du bare det du egentlig vil ha, og ikke all mulig oppdateringer, for de kan det fort bli mye av på FB.


Finn frem

Navigator heter GPS programmet, men det er egentlig Google Maps i en forkledning og det fungerer helt fint. Ikke spesielt god å kjøre etter hvis du er alene.


Testet ut flere kart løsninger. Norgeskart er et lite program som fungerer sammen med GPSen og som gir deg detaljerte kart over terrenget du er i. Ikke testet det ut i noen praktisk sammenheng, men ser for meg en fordel hvis jeg skal på en rask fjelltur. Rask titt på nettet avslører at sykelister har god nytte av programmet.


Du har en liten fordel med norgeskart ved at du kan laste ned kartene, slik at du ikke er avhengig av nettverk hvis du skulle vært oppe på fjellet eller et annet sted uten signal.


My Tracks var et lite gøyalt program som

sporer der du går. Programmet sender sporet til google maps slik at du kan se på kartet hele ruten du har gått. Kan være gøy hvis du skal på bytur, så kan du dagen etter se hvor du har vært. Vel, det programmet suger ekstremt med strøm, så det bør i såfall være en meget kort bytur.


Nettverk

Hvis du ikke er på farten så har du sikkert tilgang på et WiFi signal. Selvfølgelig kan man koble seg nettverk med telefonen, men den er ikke så agresiv som jeg skulle ønske. WiFi Manager er et lite program som hjelper deg litt med det slik at den kobler deg fort opp igjen hvis du har vært utenfor dekning.


Kjekke saker
Jeg la inn litt flere Google programmer. Google Sky map er et litt gøyalt program som lar deg navigere blandt stjernene. Må nesten testes ut for å forstå. Gleder meg til å teste det ut til høsten, når det er litt mørkere og mer stjerneklart.


Gule sider har en flott app til IPhone, den fantes foreløpig ikke til Android men du kan derimot få deres “Se hvem ringer” applikasjon som søker opp navnet på den som ringer før du svarer. Etter en liten titt på nett ser jeg at 1881 Mobilsøk for mye bedre omtale enn Gule sider, men i forhold til gule sider som er gratis, så koster den 30 kroner i måneden. Du kan jo lese litt om de på selv her.


Viktigst av alt
Det kommer vel ikke som noen overraskelse at man kan ringe med den også. Vel, etter at jeg gjorde en del forandringer på telefonen, klarte jeg ikke finne igjen hvilke programmer jeg måtte bruke for å ringe. Det var egentlig akkrat da jeg innså det jeg nevnte litt tidligere, at dette ikke er en vanlig telefon, ihverfall ikke hvis du ikke ønsker at det skal være det. Misforstå meg rett, rett fra forhandleren vil den se ut som og oppføre seg som en telefon. SE har gjort en fin jobb der, men du kan presse mye mer ut av den.

Jeg byttet ut telefonfunksjonen med Phonebook 2.0 og sammen med SMS/MMS programmet Hancent SMS vil du få det mye enklere å bruke enheten som en telefon også. Litt av grunnen er at, vel rent bortsett fra at det ser mye bedre ut, så blir alt samlet i et program. Av en eller annen grunn er telefonlisten og tastaturfunksjonen to forskjellige programmer og med SMS programmet så ble det tre forskjellige. Nå trenger du egentlig kun forholde deg til et program, som i tilegg er lettere å bruke.

Harald

Test av Sony Ericsson X10 Mini Pro – Android og tastatur i flott mini-format – Mobil – klikk.no.