Arkiv

Reinstallering av PC

*** Revidert(light) Høsten 2012 ***

Noen ganger bare må man, rett og slett. Jeg snakker selvfølgelig om en ren installering av Windows på maskinen. Alle med PC kjenner til problemet, alt ser ut til å gå tregere og tregere og feilmeldinger dukker opp som du ikke har sett før. Etterhvert så hjelper det ikke å rense opp i registrert eller blandt de installerte programmene, man må rett og slett starte på nytt.

Noe litt sånn teknisk babbel først. Maksinen trenger kanskje litt fysisk oppgradering i tillegg. Litt ekstra minne pleier å gjøre underverk. Kanskje en større harddisk? Har du en stasjonær PC kan så og si alt byttes ut. På en bærbar så er dette mer eller mindre begrenset til minne og harddisk. Vel, hvis du leser dette så vet du det sikkert allerede. Hvis du ikke vet det så syntes du sikkert ikke det er interessant.

Det som kan være interessant er hva du skal installere på maskinen. Nå er det sånn at alle maskiner som kommer med en windows kommer også med mulighet for å legge inn windows på nytt. Enten som en CD eller DVD eller som filer på maskinen.
Viktigst med en reinstallering er at du har en måte å komme deg på nett med. Det vil si et nettverkskort med driver eller en annen pc som har internett slik at du kan komme deg på nett og hente ting eller søke råd om du trenger det.

Her kommer altså min lille huskeliste over hva som må gjøres etter en reinstallering av windows. XP, Vista eller Win7. Vel, det er ikke mange som foreløpig har hatt noe stort behov for en reinstallering av Win7, men heller en oppgradering til det.What to do… (For at det skulle bli så riktig som mulig, reinstallerte jeg en pc mens jeg skrev dette 😉

1. Windows. (Sier vel seg selv, egentlig) Installeringen vil rusle og gå av seg selv.

(www.microsoft.com)

1.5 Omtrent her har man behov for driveren til nettverkskortet. Det er stor sansynlighet at windows finner den selv og du bare kan plugge i nettverkskabelen, men…

2. Etter at Win er installert og registrert så starter du oppdatering av OSet. Det kan ta sin tid, og vil ta mange omstarter og du kan egentlig bare fortsette på lista nedover og sprette opp til dette punktet innimellom.

2.5 Drivere. Dette er det største “hærket” med en reinstallering av maskiner. Litt av grunnen er at du må få maskinen på nett for å gjøre noe som helst. Men den kommer jo ikke på nett før du minimum har installert drivere til nettverkskortet. Da er det kjekt å ha disse på forhånd. Alternativ er en annen pc som du allerede har på nett for å plukke ned riktige drivere. Men det har jeg jo egentlig akkurat forklart.

I tillegg til nettverkskortet trenger man drivere til chipset, skjermkort, lydkort for at det meste skal fungere optimalt. Enkelte ganger er skjerm og lyd en del av chipsettet og da trenger du jo kun denne.

Jeg kunne kanskje nevnt hva jeg mener med Chipset. Hvis prosessoren i PCen er hjernen er Chipsettet nervene. Jeg kan ikke finne et godt norsk navn på det annet en brikkesett men det er akkurat like lite beskrivende som chipset, så da lar jeg det hete det. Chipsettet styrer altså all komunikasjon mlellom alle delene i maskinen. Prosessor, lyd, skjerm og så videre. Dermed er det greit at du har oppdaterte drivere for dette “nervesystemet” slik at alt prater godt med hverandre.

3. Antivirus er viktig men kanskje hakket over det ligger et anti søppelprogram-beskyttelse prog. De fleste Antivirus har dette innebygget når du betaler for det. Men, Microsoft defender er en av de beste som er gratis. (Microsoft Defender)
4. Så er det antivirus sin tur. Avast er min favoritt. Når man hele tiden har oppdatert programvare men Defender og et antivirus så skal man være godt sikret. (Avast Antivirus)

Jeg har hørt mer enn én gang at antivirus egentlig bare bremser hele systemet og er i veien. Hm, selv er jeg en sikkerhetsfreak hvis man kan kalle det det, og ville ikke ha hoppet over dette. Men, greit nok, når man som meg ønsker å livnære seg på andres dataproblemer så er jo det å droppe antivirus en god idé.

4.5 Brannmur. Dette er nok en ting som er viktig, men er innebygget i windows og alle bredbåndsroutere har det innebygget. Det er stor sansynlighet for at du er koblet til en router fremfor direkte til et modem.

5. Chrome. Velg din favoritt-browser. Dette spørsmålet kommer automatisk i alle nye installasjoner. Velg din favoritt. Min er Chrome. (Google chrome)

6.Skriveprogram. Microsoft office har vært standard hos mange de siste ti årene. Det har helt klart sine fordeler, men. Open office er et greit alternativ. Jeg bruker Google Docs. (Google docs)

7. Bildeprogram. IrfanView har fulgt meg i mange år. Den bruker ikke mye resurser og er rask. Dessuten har det så m

ange plugins at det kan bli ganske avansert hvis du ønsker det. (IrfanView)

7.5 Picasa. Bildene mine er viktig. Picasa er mitt favorittprogram til å passe på mine bilder. Sammen med Picasa Webalbum har jeg full oversikt og full sikkerhetskopi av mine bilder. Bare husk å forandre instillingene til web albumet slik at bildene dine IKKE blir komprimert. (Picasa)

8. PDF filer kommer man over. Vanligvis bruker man Adobe acrobat reader. Jeg har testet ut Foxit Reader. Syntes det er raskere. 🙂 (Foxit reader)
9. Java og Flash. Egentlig ikke viktig akkurat nå. Maskinen sier ifra når den trenger det. Dessuten kan det komme bundlet med chrome og Open office så mulig det ikke trnges en egen nedlasting og installering.10. Zip. Det finnes en innebygget i windows, men den brukes vel aller helst i nødstilfelle. Winzip er vel helt klart den mest kjente, min favoritt er Winrar.
(Winrar)

12. Siste jeg kommer på er Spotify. Brukt den et par år nå og tror ikke jeg kunne klart meg uten.
Men fra nå har vi kommet over i programvare som strengt tatt ikke er nødvendig for at maskinen skal fungere greit. Den observante leser er at jeg har en overvekt av Google programvare og det er jo helt rett. All programvare har både positive og negative sider, og mye av det er smak og behag. Noen vil kanskje sverge til Microsofts sine Live produkter i stedet for Googles programvare. De er virkelig verdt en titt for de er meget gode og på enkelte punkter langt bedre enn Googles. men igjen, smak og behag.

Ble du noe klokere? Tja, takk for at du leste. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du syntes jeg har utelatt noe vesentlig, eller hvis du har noe på hjertet.

 

Harald