Arkiv

Trygg backup

Trygg backup

Det finnes mange metoder å kjøre backup på. Mange avanserte og kostbare, og mange kostnadsfrie men like gode. Jeg har satt sammen en pakke bestående av to programmer og en tjeneste på nettet som tilsammen utfører akkurat det du ønsker av en hvilken som helst, god backup-løsning.
Det beste er at dette er en gratis løsning. Det ene programmet kommer i en test utgave som du bør betale for innen et år, men totalkostnaden blir rundt tre hundre kroner.
Automatisk
Systemet kan settes opp til å gjøre jobben helt alene. Ingenting du behøver å huske på.
Backup lokalt og på nett
Det er viktig å ha en backup adskilt fra maskinen. Med denne løsningen får du en kopi av backupen på en sikker server på nett.

Så hva består dette av?

Backup-programmet Cobian.

Dette er et fullt backup program som er arbeidshesten i dette oppsettet. Dette vil ta de filene og mappene du ønsker å kopiere og pakke disse ned i “små esker” *), som lettere kan sendes videre til forskjellige enheter du vil legge din backup på.

*) Disse “eskene” er ZIP filer som er så godt som en standard innen pakking av filer på pc.


Etter at dette programmet har lagt din backup på en egen plass på harddisken er valget da og kopiere denne dit du måtte ønske. Det samme programmet vil kopiere denne over til eksterne harddisker eller andre plasser på ditt nettverk hvor du måtte ønske å ha en backup. Men i dette oppsettet ønsker vi også å legge en kopi på en sikker server på nettet. Her kommer Gladinet og Skydrive inn.

Skydrive er en lagringsplass på nett. Det er en del av Microsoft sin nett-pakke som også innholder en hotmail konto. Det finnes flere sikre servere på nett, men jeg valgte SkyDrive fordi dette er en av de største og driftes av Microsoft som igjen betyr kvalitet og sikkerhet.

For at vi skal få lagt en backup inn på Skydrive må vi kopiere. Dette kan uten problem gjøres manuelt ved at vi logger på og overfører filene. Men nå skal vi gjøre det helt automatisk så da må vi få hjelp av et annen program. Gladinet er et lite program som har prøvd å gjøre avstanden mellom pc og nettskyen mindre. Det har de klart flott. Med programmet Gladinet Cloud Desktop, vil du kunne kjøre filer til andre servere på nett helt automatisk.
Begge programmene, Cobian og Gladinet er her satt opp veldig enkelt men har funksjoner man kan synke langt ned i. de er veldig avanserte og fungerer både for de som har en enkel pc man skal ta backup av eller mange.

Det er en liten begrensning i Gladinet som har kommet i den siste versjonen. Det er kun mulig å overføre 1000 filer automatisk før den slutter å fungere. Men dette løser man hvis man betaler for programmet. Det koster omtrent tre hundre, og er en grei investering. Men, hvis man ikke skal ta backup av de helt store mengdene så vil man fint klare seg et års tid først.
Du finner mer informasjon om programmene her.
Microsoft Skydrive – www.skydrive.live.com
Cobian Backup – www.cobiansoft.com
Gladinet cloud desktop – www.gladinet.com
Harald